Colonul iritabil ( II ) – Tratament

0
2

Colonul iritabil ( II ) - TratamentDupă cum vă povesteam în articolul anterior – Boala secolului nostru – colonul iritabil ( I ), sindromul colonului iritabil nu este o afecțiune cu care să ne jucăm. Aceasta afectează peste 15% din populația globului și se regăsește cu precădere la cei sub 50 de ani.

În ultimii ani au fost raportate numeroase cazuri și în rândul copiilor.

Colonul iritabil se manifestă diferit de la persoană la persoană, dar sunt anumite manifestări comune – alternanța episoadelor de constipație cu cele de diaree, gaze și senzație de balonare, stări de amețeală și greață, precum și senzația de defecație incompletă.

Există medicamente care să ajute în aceste situații, dar ele nu sunt suficiente pentru a ține sub control sau a vindeca această afecțiune și de cele mai multe ori provoacă alte neplaceri.

Colonul Iritabil – Tratament

Un rol foarte important îl joacă alimentația!

Nu există o rețetă universală pentru a combate sindromul colonului iritabil, pentru că fiecare organism reacționează diferit, în plus, în multe cazuri, colonul iritabil vine la pachet cu intoleranță la gluten și lactoză.

Una din cele mai întâlnite și recomandate schimbări alimentare este creșterea aportului de fibre și, pe cât posibil, înlocuirea proteinei animale cu cea de origine vegetală.

Există însă o situație specială în care corpul nu tolerează deloc cruditățile sau legumele de orice fel.

În acest caz, persoana trebuie să țină un regim special bazat pe orez și carne fiartă sau pe grătar. Celelalte alimente trebuiesc reintroduse în meniul zilnic treptat și în cantități mici, pentru a se putea stabili exact gradul de toleranță la respectivul aliment.

Dacă se constată că apare starea de greață și balonare, se renunță la acel aliment și se face pauză cel puțin trei zile până la a se încerca introducerea unui nou aliment.

De asemenea, contrar situației de mai sus, dacă aveți episoade de constipație, atunci încercați să introduceți cât mai multe fructe și legume în dieta dumneavoastră.

Este totuși ceva care nu trebuie neglijat în nicio dietă, mai ales când este vorba despre sindromul intestinului iritabil și anume APA, cantitatea necesară fiind calculată în funcție de masa corporală.

Citește și Apa și Sănătatea!

Apa ajută să combatem deshidratarea și sprijină buna funcționare a organismului, așa că este încurajat consumul regulat de apă pe zi.

Tot la metode de combatere a sindromului colonului iritabil intră și mișcarea, mersul activ, alergarea sau înotul. Exercițiile fizice și tehnicile de relaxare ajută foarte mult în procesul de digestie.

Cura de probiotice este și ea recomandată, însă numai sub îndrumarea medicului, pentru că ajută la refacerea florei stomacale.

Am lăsat la urmă restabilirea echilibrului psihic, pentru că îl consider a fi cel mai important. După cum vă povesteam și în articolul precedent, tulburările emoționale stau la baza problemelor gastro-intestinale și degeaba luăm tratament alopat dacă starea noastră emoțională nu este îmbunătățită, păstrând astfel organismul în tensiune permanentă.

Este foarte important să învățăm să ne dedicăm timp, să avem răbdare cu noi și cu corpul nostru. Pe cât posibil, faceți cât mai multe lucruri care vă fac plăcere și care vă relaxează. Yoga, meditația, ieșirile în natura sunt foarte recomandate pentru a combate stresul cotidian.

Dacă aveți întrebări despre sindromul colonului iritabil sau vreți să știți mai multe despre tulburările digestive, aștept emailurile voastre pe adresa lavinia@laviniawellness.ro

LEAVE A REPLY