Sarea (iodată) în bucate

0
563

Sarea IodataNu știu alții cum sunt, dar eu una nu pot să mănânc ceva dacă nu are sare. Am încercat și chiar nu intră. Știu că sarea crește tensiunea arterială, știu că sarea te împiedică să slăbești favorizând retenția de apă, știu … dar asta nu m-a oprit niciodată să îmi sărez din belșug mâncarea.

Dar există totuși o problemă pe care vreau să o semnalez: prezența iodului în sare. Eu gătesc pentru familia mea exclusiv cu sare de Himalaya fără adaos de iod, și nu puțini au fost aceia care m-au criticat și mi-au reproșat că fac nazuri aiurea.

Să vă explic de unde “nazurile” mele și poate o să înțelegeți că trebuie să faceți și voi ca mine, dacă nu pentru voi, măcar pentru copii voștri. Totul a început în 2002, când Guvernul a decis prin HG 568/2002 că toată populația ROMÂNIEI și animalele aferente să consume numai sare cu iod. Explicația a fost că se încearcă reducerea riscurilor la care suntem expuși prin carența iodului (hipotiroidie și gușa endemică).

La vremea respectivă erau în România numai 8543 cazuri de hipotiroidie, ceea ce înseamnă că 99% din populație era normală și nu avea nevoie de suplimentarea cu Iod. Unul dintre medicii care s-au opus acestei măsuri a fost dr. Florea Damaschin, dar demersurile dânsei au rămas fără rezultat.

Problema principală este ca în loc să scadă numărul celor bolnavi, sarea iodata a făcut ca numărul acestora să crească repede și dereglările au fost din ce în ce mai multe și mai diverse. Această iodare a sării forțată are consecințe devastatoare pentru populație, pe termen lung. O gravidă care consumă sare iodată poate avea un copil cu gușă endemica și hipotiroidie.

Expunerea continuă și fără apărare la iod crește substanțial riscul dezvoltării alergiilor și agravării celor deja existente. Dr. Pavel Chirila scria în studiul său Iodarea universală a sării – atentat la sănătatea publică că:

“Alergicii nu vor avea scăpare, adică nu vor putea evita sub nici o formă expunerea, crescând riscul de sensibilizare și de sindroame alergice (edem angioneurotic, șoc anafilactic); aceasta cu atât mai mult, cu cât populația are deja o mare expunere la iod prin numărul mare de investigații cu substanțe de contrast, prin folosirea medicamentelor și a dezinfectantelor cu iod”.

De voie de nevoie astăzi găsim și sare fără adaos de iod. E adevărat că trebuie să o căutam mai atent dar eu spun că merită. Să nu vă fie comod să vă aplecați spre raftul de jos. În joc este sănătatea voastră și a familiilor voastre.

Acesta este un mesaj de atenționare. Am vrut prin el să vă semnalez, și eu, pericolele dezinformării (în primul rând) și la ce vă expuneți în fiecare zi. Alegerea este în mâinile voastre. Este adevărat că a mânca sănătos necesită mai mult timp, și deși nu e normal, și mai mulți bani, dar per total vă asigur că merită. Perspectiva unei vieți mai bune și lipsite de probleme merită puțin efort.

După cum spuneam la început, eu nu pot renunța la sare dar măcar am puterea să aleg ce sare amestec în mâncarea mea și a familiei mele.

Recomandat este să consumați cantități reduse de sare pentru a nu vă pune în pericol sănătatea sub nicio formă.

Până data viitoare …

Follow your H.E.A.R.T.!

SHARE
Articolul anteriorEfectul stresului asupra vieții
Articolul următorH.E.A.R.T.

LEAVE A REPLY