Un cui și o mână pe tzatza – aminitiri din Vama Veche

0
649

Un cui si o mana pe tzatza

Așa dragile mele doamne și domnișoare și de ce nu dragii mei domni … azi vă spun o poveste minunată care mi-a înseninat existența. Totul sta în atitudine nu în cât de dezbrăcată ești sau cat de tare râzi (la asta doar te cred proastă), așa că vă doresc pentru viitor să vă distrați și să trăiți viața cât se poate de intens.

Să fi fost “într-o nu știu care seară .. într-o nu știu care vară“ .. prin Vama Veche. Eram la masă cu prietena mea și savuram o muzica bună într-un loc minunat la doi pași de malul marii (o să vă povestesc unde în alt articol). Fiind sfârșit de august, seara e un frig la mare de nu-ți poți imagina .. și noi fiind, cred, singurele persoane “treze” din Vama Veche eram fraților îmbrăcate cu pulovere și geci de piele închise cu grijă până la gât! Stăteam noi așa amuzându-ne copios de niște domnișoare mai tinere decât prevede legea și care nici împreună nu făceau un neuron întreg, care se chinuiau cu perseverența diabolică să seducă doi domni care probabil nu consumaseră suficient alcool ca să cedeze mai repede .. și da-i și luptă!

Seara era minunata .. vântul adia ușor (ei bine nu .. cam sufla de paralizasem cu toate că eram “blindată” dar na) .. apa plată din fața mea era și ea cum e mai bine într-o seara friguroasa de august .. rece gheața .. cum stăteam noi asa .. zbierând din restul de plămân care mi-a mai rămas după ce m-am lăsat de fumat (DA ! m-am lăsat și sunt foarte mândra de asta, sac!) pe acordurile dulci ale chitării acustice mânuite foarte dibaci de Andrei (o să mai auzi despre el și vocea lui) .. ce să vezi? Vine la noi la masă un băiat/bărbat (niciodată să nu-i catalogați din prima .. până nu deschide gura nu se știe), să ne oferă niște stickere cu logo-ul formației în care cântă și stând impozant în fața noastră cu o sticla de vin ne întreabă dacă poate să se așeze lângă noi.

Sigur că da, i-am răspuns amândouă .. deja ne captase interesul vorbind foaaarte “sfătos” și important (noi cam epuizaserăm subiectul “pisicilor sălbatice” de la masa de alături) și începe să ne povestească cu patos despre formația sa și despre muzica pe care o promovează: O combinată Nordică foarte interesanta .. se pare că este chiar unica în lume (o să mai cercetez aceasta afirmație ușor hazardata).. la un moment dat se oprește brusc și ne spune că este nevoie de el pe scena .. dar că se va întoarce, ii urăm succes .. își ia sticla de vin și fuge (e mult spus) spre scena. Mă uit la prietena mea .. ea la mine și nu apucam să schimbăm impresii că ne trezim la masă cu un bărbat într-o stare ușoara (ca să fiu drăguță) de ebrietate care ne-a cerut voie să se așeze lângă noi pentru zece minute că a primit o pedeapsă (în Vama Veche nimic anormal în asta :)) ).

Seara începea să se arate interesantă. Îl poftim să se așeze, ușor amuzate și curioase. Omul se conformează și tot încercă să găsească un subiect de conversație cu noi (sunt curioasă ce și-o fi imaginat el despre noi). Spune că lui îi place foarte mult istoria și arta .. aici a intrat pe domeniul meu și s-a încins fraților o conversație de zile mari … am pornit de la Împăratul Constantin și ne-am dus spre arta bizantină ca să culminăm cu regalitatea în România și Mișcarea Legionară.

Ne mai opream numai să urlăm și noi “cântă cucu bată-l vina de răsună Bucovina” sau eu mai știu ce altă melodie care îmi răscolea amintirile și îmi stimula memoria de lungă durată săpând adânc după versuri.

La scurt timp ni s-au alăturat încă doi prieteni și s-a încins o conversație în toată regula pe cele mai diverse teme: de la copii la istorie și muzică. Să nu vă imaginați că s-au dat la noi sau așa ceva ca nu a fost deloc cazul. Ei erau veniți aici pentru o petrecere a burlacilor și erau foarte îndrăgostiți de neveste.
Buuuun .. și cum stăteam noi asa ghici cine se întoarce? ei da .. ați ghicit .. băiatul cu stickerele și cu vinul.

Vine el și își cere scuze ca a trebuit să se ducă pe scenă și să ne lase. După un monolog de durată medie aflăm că are 26 de ani, că este din Arad și face exact ce-i place și ce-și dorește, trăiește visul și că în jumătate de ora trebuie sa plece din Vama … nimic spectaculos până acum, nu? Ei bine partea interesantă abia acum începe .. se întoarce spre noi și ne spune că el își dorește foarte mult să-și trăiască viața la maximum și că el mai vrea două lucruri din Vama: “sa trag un cui și o mână pe tzatza unei fete din Vama Veche” .

Noi am sărit să-l încurajăm amuzate până când ne-am dat seama că fetele pe care le avea în vizor eram noi … uffffff na belea … fiind prima lângă el am început să mă scuz .. că vezi tu mama dragă vârsta, io’s bătrână, iaca fete frumoase și dezbrăcate aici alături, eu nu fumez și nici “cuiele” nu mă interesează … el săracul tot încerca să mă convingă ca o să-mi placă .. ca pe el îl ține 20 de minute, aici se pare că a stârnit admirația vecinilor de masă care pentru cuiul “ăla l-ar fi lăsat cu drag să le pună o mână pe tzatza. Prietena mea s-a scuzat la fel și uite-asa jumătatea de ora s-a scurs în încercarea lui de a ne convinge și a noastră de a găsi argumente să-l refuzăm .. deși a fost o discuție foarte bine argumentată de ambele părți, dar fără sorți de izbândă, au venit colegii de formație și l-au luat pe sus și a rămas săracul și fără cui și fără tzatza pe care să pună mâna.

Aplecat lăsând în urma lui la masa o liniște ușor nefirească și stânjenitoare, fiecare dintre noi se gândea la ceva dar nimeni nu spunea nimic, până în secunda în care unul dintre amici noștri spune: “Mai fetelor dar știți ce nu pricep eu?“ .. Noi așteptam cu interes continuarea, trezite parcă dintr-o amorțeală .. “ce?“ spunem noi cu speranță .. “Pai de ce naiba a venit ăla la voi? Sunteți cele mai îmbrăcate femei din Vama Veche!!!!“

Am izbucnit în râs .. să știți că am luat-o ca pe cel mai frumos compliment mai ales ca noi la capitolul tzatze nu stăm foarte bine, nici împreună nu facem cât o siliconată de Mamaia (vorba prietenei mele .. de asta o fi avut omul nevoie de “cui“ să vadă tzatzele) .. așa că ne-am uitat una la alta satisfăcute și am zis da frate … suntem tari .. dintre toate femeile și fetele de acolo care mai de care mai dezbrăcate și mai cu “dânsele“ pe afară, se pare că bărbații prefera misterul și au venit la noi .. două fete care au schimbat prefixul ală ingrat cu 2 .. și care erau îmbrăcate până în gât!

Seara următoare s-a dovedit a fi și ea foarte interesantă, dar o să vă povestesc mai târziu. Până atunci să nu uitați că totul se reduce la “într-o nu știu care seara … într-o nu știu care vara … într-un nu știu care sat … sub un nu știu care pat” .. la “un cui și o mână pe tzatza în Vama Veche“.

LEAVE A REPLY